Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2012 ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ

                                          ΨΗΦΟΙ                                 ΠΟΣΟΣΤΟ

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ                            111                                     28,17%

ΔΑΠ                                       103                                     26,14%

ΠΚΣ                                        62                                      15,17%

ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ.                          49                                      12,43%

ΠΑΣΠ                                     36                                       9,13%

ΑΡΕΝ                                     29                                       7,36%


ΛΕΥΚΑ - ΑΚΥΡΑ                      32                                       



ΣΥΝΟΛΟ                              422                                       100%



 Τα φετινά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στη σχολή μας έχουν σίγουρα θετικό πρόσημο. Οι συνολικές ψήφοι προς την Αριστερά (ΑΝΑΧΩΜΑ, ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ) είναι πολύ περισσότερες από της δεξιάς (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ευτυχώς φέτος χωρίς ΑΚΜΗ). Προφανώς θετικό είναι το ότι πρώτη στη σχολή είναι μία Αριστερή δύναμη και το ότι όλες οι Αριστερές παρατάξεις λιγότερο ή περισσότερο ανέβηκαν σε απόλυτο αριθμό ψήφων αλλά και σε ποσοστό.
Το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται κυρίως από τη μεγάλη πτώση της ΠΑΣΠ, κάτι που οφείλεται προφανώς στο τεράστιο πολιτικό κόστος που παίρνει το ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και το οποίο επηρεάζει όλες του τις εκφάνσεις, όσο κι αν προσπαθούσε να μας πείσει για την ανεξαρτησία της η ΠΑΣΠ εδώ και δεκαετίες. Πέρα από το θετικό γεγονός ότι πέφτει με τέτοιο γδούπο, είναι πραγματικά ιδιαίτερα ικανοποιητικό για όλους τους συναδέλφους που είχαν βαρεθεί να ακούνε σε κάθε συνέλευση για την ανεξαρτησία της ΠΑΣΠ από το ΠΑΣΟΚ, το ότι καταγράφει με αποκαλυπτικό τρόπο, ιστορικό χαμηλό στη σχολή, ταυτόχρονα με το ιστορικό χαμηλό του ΠΑΣΟΚ στις Βουλευτικές Εκλογές.
Από την άλλη, είναι επίσης εμφανής η πόλωση, κατ’ αντιστοιχία των Βουλευτικών εκλογών, στη μεγαλύτερη Αριστερή δύναμη και στη μεγαλύτερη δεξιά δύναμη. Και ο Αντίλογος και η ΔΑΠ ανεβαίνουν πολύ. Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε το εξής. Όσο κι αν μας χαροποιεί το γεγονός ότι μια Αριστερή δύναμη καταφέρνει να πάρει τη σχολή από τον καθεστωτικό μηχανισμό της ΔΑΠ, διακρίνουμε κάποιες προβληματικές. Το να μετατοπίζονται μαζικά φοιτητές από την ΠΑΣΠ προς μια Αριστερή παράταξη, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Δεν θεωρούμε όμως ότι σε αυτή τη μεταβολή κυριάρχησαν χαρακτηριστικά αριστερής μετατόπισης. Όλη η εκλογική διαδικασία για τον Αντίλογο κινήθηκε γύρω από ένα και μόνο ερώτημα. Το αν θα πάρει τη σχολή η δεξιά ή η Αριστερά. Πραγματικά όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, όπου όμως τίθεται ως ζήτημα το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, άλλο τόσο κενό γράμμα είναι το να στηρίζεται μια Αριστερά μόνο και μόνο για να μη βγει πρώτη η δεξιά σε μια σχολή. Κι αυτό γιατί αυτή η Αριστερά καταντάει να κινητοποιεί τον κόσμο της στη βάση των δημοκρατικών του αντανακλαστικών και μόνο και άρα χωλαίνει σε συλλογικές ριζοσπαστικές πρακτικές, που χρειαζόμαστε να υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όχι μόνο την ημέρα των εκλογών.
Εμείς θέλουμε πρώτη μια Αριστερά που θα μπορεί με δυναμικό τρόπο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των φοιτητών. Θέλουμε πρώτη μια Αριστερά που θα μπορεί να κινείται συλλογικά και να επιχειρεί να εμπλέκει όλο το σύλλογο των φοιτητών σε μια τέτοια διαδικασία και όχι μόνο τους ικανούς συνδικαλιστές. Θέλουμε πρώτη μια Αριστερά που θα μπορεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους μηχανισμούς, κρατικούς και μη, που θέλουν να υλοποιήσουν τις Κυβερνητικές προσταγές στο Πανεπιστήμιο και στην εργασία. Για εμάς αυτά είναι ζητήματα απαράβατα, πολιτικής κατεύθυνσης αλλά και φυσιογνωμίας. Θεωρούμε ότι ο κόσμος που μας στήριξε, μας στήριξε με αυτά τα κριτήρια. Θεωρούμε ότι από όλες τις παρατάξεις είχαμε την πιο μεγάλη πραγματική άνοδο, άνοδο που φέτος μας χάρισε ο κόσμος της σχολής και ήδη προσπαθούμε να τη γυρίσουμε πολλαπλάσια πίσω στο σύλλογο με απτά αποτελέσματα για την καθημερινότητά μας ως φοιτητές, αλλά και την εργασιακή μας προοπτική.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν!
Συνεχίζουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα!