Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ., ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ...


Όντας φοιτητής στους Μηχανολόγους σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πολλές φορές ότι σε διάφορα σημεία στη σχολή υπάρχουν αφίσες και τραπεζάκια παρατάξεων και συλλογικοτήτων από διάφορους πολιτικούς χώρους. Αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό αφού στο πανεπιστήμιό μας γίνεται ελεύθερη συνδικαλιστική δράση καθώς και διακίνηση ιδεών η οποία έχει ως σκοπό την πολιτική ζύμωση και ενημέρωση του κόσμου και την ανταλλαγή απόψεων. Με τον τρόπο αυτό το πανεπιστήμιο χρωματίζεται πολιτικά, γίνεται κέντρο έντονων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και δεν είναι απλά ένας αποστειρωμένος χώρος παροχής γνώσεων.
 Βέβαια κάθε παράταξη ανάλογα με τις πολιτικές της αντιλήψεις και τα ιδεολογικά της ερεθίσματα ακολουθεί και τις αντίστοιχες πρακτικές. Για παράδειγμα η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, οι ‘’καθεστωτικές’’ παρατάξεις εντός του πανεπιστημίου, επιλέγουν να συσπειρώνουν ένα κομμάτι κόσμου γύρω τους με έντονο το κοινωνικό στοιχείο. Δηλαδή αντί να βοηθούν και να ενημερώνουν τον φοιτητή για ζητήματα  που αφορούν τη σχολή του όπως η εξεταστική του και το εξάμηνό του ή να παλεύουν για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, το μόνο που υπόσχονται είναι άνοιγμα μπουκαλιών στα μαγαζιά της Πάτρας και αχαλίνωτο clubbing, με απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση να μην ξεχάσεις να τους ψηφίσεις στις φοιτητικές εκλογές. Παρόλα αυτά, και τελείως αντιπαραθετικά με τη λειτουργία των προηγούμενων παρατάξεων των οποίων οι πρακτικές μόνο στόχο έχουν να στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και να αποπροσανατολίζουν τον κόσμου από τα σημαντικά καθημερινά ζητήματα, στη σχολή μας υπάρχουν και δυνάμεις των οποίων πρωταρχικός σκοπός είναι να συζητούν με τους φοιτητές για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά του στη σχολή καθώς και για τα πολιτικά δρώμενα μέσα στην κοινωνία, με στόχο να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουμε ως φοιτητές και σε κάποια από αυτά που θα συναντήσουμε ως εργαζόμενοι αύριο.
 Με βάση την τελευταία κατεύθυνση λειτουργεί στη σχολή και το σχήμα μας, το ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ. (ΑΝεξάρτητος Αριστερός ΧΩρος ΜηχΑνολόγων). Το σχήμα μας δραστηριοποιείται στο χώρο των μηχανολόγων και σκοπός μας είναι μέσω της συλλογικής και ριζοσπαστικής δράσης κάθε μέρα στη σχολή, να εκφράζουμε και να παλεύουμε για τα ενιαία συμφέροντα των φοιτητών.  Όπλα μας για τις διεκδικήσεις αυτές είναι οι συνελεύσεις και οι μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και έχουν στόχο την ανάδειξη των συλλογικών αγώνων και των υλικών νικών που αυτοί μπορούν να φέρουν, σε αντίθεση με  τον ατομικό δρόμο και τη συνδιαλλαγή. Έτσι πιστεύουμε πως ο φοιτητής ως ενήλικας πια, δεν μπορεί να υπακούει άκριτα στα καπρίτσια του κάθε καθηγητή, στα μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές, ή στην επιβολή από μεριάς τους νόρμες ηθικής συμπεριφοράς μέσα στο Πανεπιστήμιο. Πιστεύουμε πως η νεολαία δέχεται σφοδρές επιθέσεις, ειδικά αυτήν την περίοδο από την Κυβερνητική πολιτική και το Νόμο Διαμαντοπούλου και πως κανείς δεν μπορεί να της σταθεί εμπόδιο ή να της υποδείξει το με πια μέσα και με ποιους τρόπους θα αγωνίζεται. Αντίθετα οι φοιτητές, πάντα έπαιρναν τη ζωή στα χέρια τους και σήκωναν το κεφάλι απέναντι στις υποδείξεις των μεγαλοκαθηγητάδων και των Υπουργών για ησυχία και ομαλότητα.
Το ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ είναι σχήμα και όχι κομματική παράταξη ούτε πολιτική νεολαία κάποιου κόμματος μέσα στο πανεπιστήμιο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Δεν είμαστε ούτε μέλη κάποιας παράταξης ούτε λειτουργούμε με αντιπροσώπους.  Οι διαδικασίες του σχήματός μας είναι ανοιχτές για όλους τους μηχανολόγους φοιτητές έτσι ώστε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και τη σύνθεσή τους να βγαίνει τελικά μια πολιτική γραμμή τέτοια που να μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας στη σχολή, αλλά και στην υπεράσπιση ενός ενιαίου ισχυρού πτυχίου που τόσο πολύ θέλουν να υποβαθμίσουν με τους νόμους που περνάνε. Έτσι δεν αφήνουμε σε κανένα πεφωτισμένο φοιτητοπατέρα να ασκεί την πολιτική αντί για εμάς. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε πως οι ίδιοι οι φοιτητές του συλλόγου γνωρίζουν καλύτερα από κάθε βολεμένο συνδικαλιστή της ΔΑΠ, και της ΠΑΣΠ, τον τρόπο με τον οποίο πλήττονται τα συμφέροντά τους από τις κυβερνητικές αναδιαρθρώσεις (εντατικοποίηση ρυθμών σπουδών, πειθάρχηση φοιτητών, κατάργηση ασύλου) και μάλιστα μέσα από τη συζήτηση μεταξύ τους, μπορούν να βρουν και τις καλύτερες απαντήσεις στο πώς θα αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.
Το ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ. συμμετέχει στα Ε.Α.Α.Κ., δηλαδή σε ένα δίκτυο σχημάτων που δραστηριοποιούνται σε πολλούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, το καθένα με την αυτοτέλειά του και τις δικές του πολιτικές διαδικασίες, λαμβάνοντας έτσι υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε συλλόγου και χωρίς να λειτουργούν με όρους παράταξης και επιβολής μιας ενιαίας γραμμής, όπως οι παρατάξεις της ΔΑΠ, ΠΑΣΠ ή ακόμα και της ΚΝΕ και της ΑΡΕΝ. Τα Ε.Α.Α.Κ. κάνουν διαδικασίες ανά πόλεις και πανελλαδικά, στόχος των οποίων είναι τα σχήματα να συντονιστούν και να κάνουν πολιτικό διάλογο πάνω στα ερεθίσματα που αποκτά το καθένα μέσα από τον κοινωνικό χώρο στον οποίο παλεύει, αλλά και μέσα από συγκλίσεις μέσα σε αυτήν την πολιτική συζήτηση να μπαίνουν οι άξονες για ένα μάχιμο κινηματικό βηματισμό.
Αυτό πρακτικά δείχνει και ότι το σχήμα μας δεν λειτουργεί κατ΄ αποκλειστικότητα στα στενά όρια της σχολής, αλλά στόχος μας είναι σε περιόδους όξυνσης των κινηματικών διαδικασιών η δημιουργία όρων για την ενοποίηση της νεολαιίστικης πάλης έτσι ώστε αυτή μαζικά να γίνει ο πυροδότης των ευρύτερων κοινωνικών αντιστάσεων που θα διεμβολίζουν το κεντρικό πολιτικό σκηνικό και θα ταράσσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Για αυτό και συμμετείχαμε με όλες μας τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις το 2006-07 απέναντι στο νόμο της Γιαννάκου, κινητοποιήσεις που έβγαλαν κλάδους όπως τους καθηγητές και τους δασκάλους των σχολείων σε απεργίες διαρκείας, το Δεκέμβρη του 2008, την εξέγερση που έκανε να φοβούνται τα κυβερνητικά επιτελεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο κίνημα του φετινού Σεπτέμβρη που με τις καταλήψεις διαρκείας έδωσε στίγμα συνέχισης του αγώνα μετά τις «πλατείες του Ιούνη», σε όλον το λαό και τη νεολαία …