Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Προσοχή! Συλλέκτες ψήφων το παίζουν νταήδες.

             Με ένα μήνα καθυστέρηση συγκροτήθηκε το φετινό Δ.Σ. Ο λόγος; Η άποψή μας πως οι φοιτητικές εκλογές δεν μπορούν να είναι μια διαδικασία ανάθεσης της πολιτικής σε συνδικαλιστές, αλλά αντίθετα μια διαδικασία ενεργής στήριξης από το σύνολο του συλλόγου, πολιτικών απόψεων και πρακτικών. Έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βρισκόμαστε όχι μόνο στη σχολή, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, όποιος επιδιώκει να απομακρύνει τη νεολαία από την πολιτική για να αναδειχθεί ο ίδιος προσωπικά μέσα από την ψήφο της και να μπορεί να το παίζει ο πρώτος του χωριού.
Η πρότασή μας ήταν απλή. Το ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ. να καταλάβει την έδρα που του αντιστοιχεί μετά την εκλογική διαδικασία, ως ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ. και όχι ως κάποιο πρόσωπο. Κάτι τέτοιο το θεωρούμε βασικό στοιχείο της φυσιογνωμίας μας αλλά και της άποψής μας για τη διαδικασία των εκλογών. Επίμονα, σχεδόν όλες οι παρατάξεις κολλούσαν τη διαδικασία του Διοικητικού Συμβουλίου για να μην μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό.

Η ΚΝΕ:
Εβαζε συνεχώς τον εκβιασμό πως αν το Δ.Σ. δε συγκροτηθεί με ονόματα, θα αποχωρήσει. Δεν μας εξέπληξε. Η συγκεκριμένη δύναμη έχει πάρει προ πολλού το δρόμο που δεν έχει επιστροφή. Αυτόν της καταγγελίας και του σαμποταρίσματος οποιουδήποτε οργάνου ή διαδικασίας δεν υιοθετεί το δικό της πολιτικό πλαίσιο. Την είδαμε (που λέει ο λόγος) στις συνελεύσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι η πλέον συνήθης πρακτική της να βάζει κολλήματα σε όργανα των συλλόγων ακριβώς για να νομιμοποιήσει τις παράλληλες σε σχέση με τους συλλόγους διαδικασίες της.
Είναι τελείως τυχοδιωκτικό πάντως το να βάζει η ΚΝΕ τέτοιου μεγέθους κόλλημα στους Μηχανολόγους, όταν σε διάφορες σχολές συμμετέχει σε Δ.Σ. που συγκροτούνται με μη ονομαστική κατάληψη των εδρών (Επιστήμη Υλικών Πάτρας, Πολιτικοί Μηχανικοί Πάτρας, Φιλολογία Πάτρας, Τ.Ε.Ι. Πάτρας, σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα).
Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν αέρα διάφοροι καλοθελητές που διψούν για μικροπολιτική, που οι γραφειοκρατικοποίηση του συλλόγου είναι η αγαπημένη τους ενασχόληση.

Η ΔΑΠ:
Έδειξε για μια ακόμη φορά πόσο υπεύθυνη παράταξη είναι, κάνοντας υπεύθυνες δηλώσεις για το πόσο στρεβλό είναι να λείπει μια παράταξη από το Δ.Σ. Επί της ουσίας δηλαδή πήρε το θάρρος να αρχίσει και η ίδια να βάζει γραφειοκρατικά κολλήματα. Σάμπως την ενδιαφέρει αν θα έπαιρνε ο σύλλογος απόφαση για τη μεγαλειώδη απεργία της 15 Ιούνη; Πρωταρχικό γι αυτήν είναι το πώς θα νομιμοποιήσει τη λογική της κατά γράμμα τήρησης του καταστατικoύ, μπας και κολλήσει καμιά παραπάνω συνέλευση μέσα στη χρονιά βάζοντας ζήτημα απαρτίας. Σημαντικό όπως φαίνεται γι αυτήν είναι επίσης το πώς θα διατηρήσει το Δ.Σ. μια κλίκα της «συνδικαλιστικής ελίτ» της σχολής. Κάτι τέτοιο δικαιολογεί ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι σε εμάς που όπως λέει ήρθαμε να ανατρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν (ποιοι άραγε;;) μέχρι τώρα το Δ.Σ.

Για την ΑΚΜΗ:
Δεν θα πούμε τίποτα. Αφήνουμε στη φαντασία του καθενός το τι τοποθέτηση είχε στο συγκεκριμένο Δ.Σ. και το αν μπήκε στα γραφειοκρατικά παιχνίδια ή όχι.


Εμείς μπορούμε να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε το γιατί παρατάξεις όπως η ΔΑΠ η ΚΝΕ και η ΑΚΜΗ είναι γραφειοκρατικές, ακόμα και το γιατί τους συμφέρει ο σύλλογος να μένει ανενεργός σε μια περίοδο που το Δ.Σ. είναι το μόνο όργανο που μπορεί να συνεδριάζει δεδομένης της αντικειμενικής δυσκολίας διενέργειας γενικής συνέλευσης μέσα στην εξεταστική.
Παρόλα αυτά, όταν οι εξελίξεις τρέχουν όσον αφορά το κεντρικό σκηνικό, την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» στη Βουλή, την αντίσταση στις πλατείες, τις απεργίες, αλλά και στο σύλλογό μας με τις προεδρικές εκλογές και την εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου, κάτι τέτοιο είναι τελείως προδοτικό για τον φοιτητικό σύλλογο.


Δεν μπορούμε να καταλάβουμε όμως τη στάση του Αντιλόγου:
Ήταν ο πρώτος που έβαλε κόλλημα, λέγοντας ότι δε μπορεί να συμμετάσχει σε ένα Δ.Σ. χωρίς την ΚΝΕ και μάλιστα μας έκανε και κριτική που δεν θέλουμε να βάλουμε εκπροσώπους (κάτι που ο ίδιος έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη). Με ποιο τρόπο συμμετείχε όμως πέρσι στο Δ.Σ. ο Αντίλογος που να δικαιολογεί μια τέτοια τοποθέτηση; Πέρσι καταλάβαμε από κοινού δύο έδρες με τον Αντίλογο, βάζοντας όχι ονόματα, αλλά Ε.Α.Α.Κ. Πέρσι πιέσαμε από κοινού να γίνει το Δ.Σ. χωρίς την ΚΝΕ που πάλι έβαζε κόλλημα, κάτι το οποίο έγινε και η ΚΝΕ δεν συμμετείχε. Τελικά ο Αντίλογος τα έκανε όλα αυτά για να υπερασπίσει τα όργανα του συλλόγου ή για να πλήξει το σχήμα μας επειδή έχει έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση μαζί του;

Αν κάποιος δεν έχει πειστεί πως όλοι αυτοί οι εκβιασμοί, τα κολλήματα και οι αλλαξοκωλιές είναι γραφειοκρατικές και μικροπολιτικές κινήσεις που δεν στηρίζονται σε καμιά πολιτική βάση που να έχει να κάνει με τους φοιτητές και τη διασφάλιση των συλλογικών τους οργάνων, μάλλον ήρθε το σημείο που εκθέτει όλες τις παρατάξεις ανεπανόρθωτα. 
Ένα μήνα μετά από την πρώτη προσπάθεια συγκρότησης του Δ.Σ., διαδικασία που κράτησε τόσο γιατί δήθεν κάποιοι ήθελαν να προστατεύσουν το όργανο του Δ.Σ. και τον σύλλογο φοιτητών από τον εκφυλισμό, η κατάληξη ήταν η εξής:
“Το ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ. καταλαμβάνει την έδρα του ως ΑΝ.Α.ΧΩ.ΜΑ καταθέτοντας ολόκληρο το ψηφοδέλτιό του, το οποίο ισότιμα συμμετέχει στις ψηφοφορίες  του Δ.Σ..”

Ακριβώς δηλαδή η πρόταση που είχαμε κάνει από την πρώτη κιόλας μέρα.

Πιστεύουμε πως αν όλες αυτές οι παρατάξεις είχαν πραγματικά αγνά κίνητρα δεν θα κολλούσαν τις διαδικασίες του συλλόγου επί ένα μήνα για να αποδεχτούν την πρόταση που είχαμε κάνει εξαρχής. Γι αυτό και πιστεύουμε πως πρέπει να καταγγελθούν τέτοιες πρακτικές ως παιχνίδια στις πλάτες του συλλόγου.

Καλούμε τον κάθε έναν φοιτητή Μηχανολόγο να αντιληφθεί πως δεν μπορεί ο κάθε συνδικαλιστής, εκμεταλλευόμενος την ψήφο των φοιτητών, να στήνει τέτοιου είδους μικροπολιτικά παιχνίδια. Καλούμε τον κάθε φοιτητή του συλλόγου να πάρει την τύχη στα χέρια του, καθώς μέσα σε αυτή τη χρονιά θα υπάρξουν μεγάλες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, τις οποίες μόνο αυτός μπορεί να καθορίσει και κανένας φοιτητοπατέρας γραφειοκράτης.